Wrattenbehandeling

Alle tarieven zijn vrijgesteld van btw
Tariefswijzigingen voorbehouden 

Wratten – Verruca vulgaris

Wat zijn wratten? Wratten worden door humaan papillomavirus (HPV-virus) veroorzaakt en zijn zeer besmettelijk. Voetwratten kunnen worden overgedragen via direct contact of via voorwerpen, zoals een handdoek of vloer. In bijvoorbeeld zwembaden en sportzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven.

Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.

Géén behandeling: Dit is meestal een goede optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker dan de wratten zelf. Indien er echter klachten ontstaan van pijn bij lopen (voetwratten) of zeer veel wratten op de vingers waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren is behandeling wel aangewezen.

Behandeling bij de huisarts/assistente kan door de wrat te verwijderen door middel van een vloeibare stikstof behandeling. Bij voetwratten is de voet bij deze behandeling nogal pijnlijk gedurende een paar dagen, omdat ook de gezonde huid om de wrat heen wordt aangedaan. De pedicure kan ook voetwratten verwijderen, maar pas na toestemming van de huisarts.

Er zijn verschillende behandelopties bij de pedicure. Ik noem er hier 2:

Bron: Pedi-Sana-Hoorn

Chemische pakking Salicylzuur verweekt de wrat. Om de pijn te verzachten kan de pedicure de wrat drukvrij leggen door middel van polstermateriaal. Na het verweken van de wrat wordt het zacht geworden eelt verwijderd met een freesje of mesje. Een nadeel van deze behandeling is dat de cliënt 6 tot 7 dagen niet kan douchen en dat de wratten terug kunnen komen.

Bron: Anja’s pedicurepraktijk

HTC (High Temperature Cauter) wrattenpen Verbranden (coagulatie techniek) is een methode waarbij het weefsel wordt vernietigd door middel van elektriciteit.

 • Werkwijze
  1. Het eventueel aanwezige eelt wordt verwijderd van de wrat;
  2. Met koudespray wordt de wratlocatie enigszins plaatselijk verdoofd;
  3. Met de HTC pen wordt alleen de wrat aangestipt met het hete staafje, waardoor de wrat verbrand wordt, maar niet de huid eromheen.
 • Voordelen
  1. De HTC-methode werkt écht (bewezen succesvol resultaat)
  2. Na de behandeling geen pleister nodig en weer normaal kunnen lopen en schoenen dragen.
  3. De HTC-methode is niet geheel pijnloos, maar aanzienlijk minder pijnlijk dan het bevriezen van de wrat.
  4. Zeker bij kinderen is dit een aan te raden wrattenbehandeling.

Afhankelijk van de grootte van de wrat zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. De behandeling bestaat uit tenminste 3 keer aanstippen, meestal is dit voldoende; in sommige gevallen 4-5 keer. Dit moet om de drie á vier dagen gebeuren.

Ervaring van cliënten:

 • Kort aanstip moment, pijn wordt nauwelijks gevoeld
 • Geen napijn
 • 95% slagingskans

1e behandeling €34,00 1e behandeling (i.c.m. pedicurebehandeling) €20,00

Vervolgbehandeling €20,00

Maak een afspraak via de WhatsApp-knop of stuur een bericht via het contactformulier.

© 2022 Voetzorg Flevoland (KvK 74976524)